Slakting: Barna lærer hvor maten kommer fra!

I dag har vi vært med og sett på slakting av vær. Spennende og viktig læring!

I dag fikk vi være med å se på at bonden vår, Ole, slaktet en vær. Dette var utrolig spennende og vi er heldige som får lov til å være med på sånne ting. Dette er viktige erfaringer barna kan ta med seg videre. Det er selvfølgelig frivillig å se på, og mange synes det var utrolig spennende! 

Rammeplan for barnehagen sier at barna skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid. Som gårdsbarnehage er dette noe vi får ta stor del i, og slakt er en naturlig del av gårdslivet. 

Vi så ikke på selve avlivningen, men vi fulgte nøye med når Ole flådde væren. Noen av barna hjalp også til med å holde.

Etterpå ble væren heist opp, slik at vi skulle få ut alle innvollene. Disse fikk vi studere nærmere oppe i trillebåra. Vi fulgte med når Ole fortalte hvordan maten gikk ned i spiserøret og ned i de fire magene: vom, løype, bladmage og nettmage før den går gjennom tarmene og kommer ut som sauebæsj, slik vi kjenner det. Spennende og lærerikt å se dette på nært hold! 

Ole blåste inn i luftrøret slik at vi fikk se hvordan lungene hever og senker seg når man puster. I tilegg fikk vi studere hjertet til væren både utenpå og inni. Veldig spennende da dette er ganske likt vårt eget hjerte. 

 

En spennende og lærerik dag!